Ce pâine mâncăm?

Pâinea este cel mai consumat aliment la români. Și adevărul este că ne place. În fiecare zi mergem să cumpărăm pâine. Vedem acolo pâine albă, pâine neagră, pâine cu secară sau pâine cu semințe. Care este treaba cu atâtea tipuri de pâine și de care trebuie să mâncăm? Care este mai bună? Bine înțeles, răspunsul diferă în funcție de necesitățile fiecărui organism și de obiectivele noastre. Pentru a alege pâinea care ți se potrivește, mai jos am analizat câteva tipuri specificând beneficiile fiecăruia, precum și conținutul caloric/100g (pentru că da, pâinea are o încărcătură calorica mare).

PAINEA ALBA este facuta din faine alba care la randul ei este facuta din partea centrala a bobului de grau (endospermul). Astfel, aceasta este mai saraca in fibre, vitamine si minerale. Contine amidon in cantitati mari, fapt care duce la cresterea glicemiei in timpul mesei.

BENEFICII: este bine tolerata la nivel digestiv.

RISCURI: consumul excesiv poate duce la aparitia diabetului si a obezitatii.

Calorii: 270kcal/100g

PAINEA NEAGRA este facuta din faina neagra.

BENEFICII: echilibrarea metabolismului, stimularea tranzitului intestinal (efect util in constipatie), preventia cancerului tubului digestiv, detoxifierea organismului, ajuta la tratarea bolilor de piele, continut ridicat de vitamine (B1, B2, B6, E), minerale (calciu, magneziu, potasiu, fosfor care au efecte benefice in afectiunile cardiovasculare) si fibre, recomandata in tratamentul obezitatii si in preventia diabetului zaharat.

Calorii: 218kcal/100g

PAINEA MULTICEREALE este facuta din diferite tipuri de fainuri si contine amestecuri de seminte. BENEFICII: aport crescut de fibre din cereale si de acizi grasi nesaturati din seminte

PAINEA INTEGRALA este facuta din faina integrala (a fost folosit bobul de grau intreg).

BENEFICII: bogata in vitamine, minerale si fibre

Calorii: 230kcl/100g

PAINEA GRAHAM este facuta din faina graham de grau (faina integrala de grau + secara).

BENEFICII: bogata in vitamine, minerale si fibre

PAINEA CU TARATE

BENEFICII: bogata in vitamine de tip B si fibre

RISCURI: datorita continutului ridicat de acid fitic si fibre, aceasta reduce absorbita fierului, calciului si magneziului; se recomanda alternarea ei cu alte tipuri de paine, mai ales la copii

Calorii: 230kcl/100g

PAINEA CU SECARA

BENEFICII: bogata in fibre, accelereaza tranzitul intestinal

RISCURI: celuloza continuta o face greu de asmiliat si de aceea se recomanda alternarea cu alte tipuri de paine

Calorii: 230kcal/100g

PAINEA HIPOGLUCIDICA este facuta dintr-un amestec de faina neagra si seminte.

BENEFICII: bogata in fibre, are un continut controlat de carbohidrati fapt ce o recomanda in alimentatia diabeticilor si a persoanelor supraponderale.

PAINEA FARA SARE este recomandata in alimentatia pacientilor hipertensivi si a pacientilor care sufera de insuficienta cardiaca sau renala.

PAINEA CU ADAOS DE CARTOFI are o incarcatura calorica mare.

PAINEA DE TIP CHIFLE este cea mai bogata in calorii (270-320kcal/100g)

Alte articole

Distribuie

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp