Se pare ca toata lumea lauda dieta ketogenica in ultimul timp. Intr-adevar s-a dovedit utila in ceea ce priveste scaderea in greutate, dar si ca factor neuroprotector si adjuvant in terapia antiepileptica. Insa nu trebuie sa trecem cu vederea efectele adverse ce pot aparea in urma adoptarii acestei diete atat imediat de la implementare cat si pe termen lung.
Dieta ketogenica presupune renuntarea la carbohidrati sau cel putin reducerea la minim a aportului acestora. Primul gand este acela ca trebuie sa renuntam la dulciuri ceea ce nu ne surprinde. Unde am vazut noi dieta de slabit care sa includa dulciuri?? Desi este un lucru greu de realizat, nu asta este principala problema. Sa limitam carbohidratii inseamna sa nu mai mancam fructe! Sa nu consumam cereale! In schimb, trebuie sa consumam multe grasimi! Si aici deja avem un semnal de alarma pentru persoanele care prezinta valori ridicate ale colesterolului.
Dieta ketogenica produce in organism o gama larga de modificari metabolice complexe. Prin urmare, la inceput pot aparea efecte precum:
- Greata, voma
- Anorexie
- Letargie
- Hipoglicemie
- Disconfort abdominal
- Dereglarea florei microbiene
Efecte pe termen lung:
- Dereglari ale profilului lipidic (teigliceride, colesterol)
- Steatoza hepatica
- Deficit de minerale (seleniu, zinc, cupru)
- Cardiomiopatie
- Litiaza renala
- Respiratie urat mirositoare
- Crampe musculare
- Scaderea densitatii osoase
- Cetoacidoza (extrem de periculoasa la pacientul diabetic)